Recerkids

Etapa 8-11

Des de fa dos anys, alumnes de 5è i 6è de la nostra escola participen del Recerkids, un programa educatiu organitzat per la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya i Eduxarxa amb l’objectiu d’apropar la recerca científica a l’alumnat de Cicle Superior d’Educació Primària. 

Enguany, s’han presentat a aquesta activitat 38 alumnes (l’any passat en van ser 14) i s’han repartit en 6 grups de treball. El tema de recerca ha estat LA LLUM (en qualsevol dels seus aspectes). La feina de cada grup de treball ha consistit en fer-se una sèrie de preguntes sobre el tema i confeccionar una hipòtesi de treball. A partir d’aquí han hagut de pensar un experiment o observació que verifiqués, o no, aquesta hipòtesi. De fet, és una aplicació directa del mètode científic.

Les hipòtesis presentades aquest curs han estat:

  • El coneixement popular sap que la llum del Sol és necessària per al creixement de les plantes.
  • Sense la llum del Sol la vida no seria possible.
  • Les cuques de llum brillen a les nits ja que tenen dins del seu organisme un líquid que reacciona amb la llum
  • El cuc de terra pot viure sota terra i sense llum a la superfície.
  • Els diferents tipus de llum quan es concentren donen efectes o resultats diferents.
  • La llum rebota o travessa líquids. Depenent de les característiques del líquid que travessi, el feix de llum es comportarà de manera diferent.

Com a acte final, el passat divendres 10 de maig van assistir al III Congrés de Recerkids a la Facultat d’Arquitectura de la UB. Allà, tots els participants van exposar les seves recerques en format pòster a la resta d’escoles inscrites. Una recerca de cada escola també es va presentar de forma oral i amb torn de preguntes per part dels assistents. A més a més, durant el congrés els alumnes també van poder assistir a diferents tallers amb experiments al voltant de la llum i a un acte protocol·lari molt interessant i divertit.

Ha estat una experiència engrescadora i que ens ha ensenyat que el món de la ciència no només és fer experiments al laboratori. La ciència avança a base de fer-se preguntes i intentar respondre-les, cercant respostes coherents.

Si voleu consultar més dades sobre aquesta experiència científica i de l’activitat dels nostres nois i noies, podeu seguir els següents enllaços:

També podeu visitar la galeria privada d’imatges a Educamos.