Què amaga el gel marí antàrtic?
L'alumnat de 2n de Batxillerat va rebre la visita de l'antic alumne Josep Maria Gili, prestigiós ecòleg marí de renom mundial i professor d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona.
Josep Maria Gili va ser guardonat l’any 2010 amb el Premi Sant Jordi de Medi Ambient que concedeix l’Institut d’Estudis Catalans en reconeixement de la seva trajectòria d’estudi, investigació i difusió del coneixement sobre qualitat ambiental i patrimoni cultural.
Taller "Què amaga el gel marí antàrtic?"
L'alumnat de 2n de Batxillerat Científic va tenir l’oportunitat de redescobrir l’Antàrtida participant en el taller “Què amaga el gel marí antàrtic? El paradigma de la biodiversitat antàrtica: perquè hi ha una selva sota un desert de gel?”.
Gili va compartir amb els nois i les noies una petita però interessant part dels seus amplis coneixements sobre l’Antàrtida. Junts van submergir-se en la passió per aquest continent inexpugnable, que està sotmès a forts vents, de fins a 250 km/h, els quals bufen amb una energia suficient per poder aixecar camions, i tot plegat a temperatures de fins a – 89 °C. Els va explicar la rigorositat de l’hivern Antàrtic, continent que duplica la seva extensió durant els 6 mesos d’hivern, cobrint de gel marí una superfície nova amb dimensions assimilables a tot el continent Europeu.
Tot i aquestes condicions extremes tan desfavorables, la biodiversitat a l’Antàrtida aflora com si es tractés d’un bosc tropical, estimant-se que hi coexisteixen entre 4.500 i 7.500 espècies, moltes de les quals encara no han estat descobertes, però que es preveu ho siguin en els pròxims 20 anys.
El taller es va dur a terme a l'aula polivalent de l'escola i els i les alumnes van poder, entre d'altres, tocar gel antàrtic, krill, paquets fecals, mostres de fitoplàncton del gel antàrtic, peixos de gel i estrelles de mar gegants.
En nom de l’alumnat i el professorat de l’escola donem les gràcies al professor Gili per ajudar-nos a redescobrir aquest fantàstic i desconegut continent que és l’Antàrtida i a fer-nos sentir més a prop d’ell.