Visita al CRIP

Etapa 8-11

El dimecres 8 de maig dos classes de 4t (B i C) van anar al CRIP (Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica).

Allà van fer diverses activitats per conèixer la utilitat de la paleontologia, com ara desenterrar ossos, comparar petjades de diferents animals i, fins i tot, fer una petjada amb un motlle.

La paleontologia és la ciència que estudia la vida des del principi de la Terra a partir de les restes fòssils (animals i vegetals). Sabeu quants anys té la Terra? La Terra té 65.500 milions d’anys, així que ja us podeu imaginar la quantitat de restes fòssils que es poden trobar!

Els científics del centre van descobir restes d’animals de fa 12.000 milions d’anys. A l’excavació van trobar molts fòssils d’animals diferents, com el Deinoterium (un elefant prehistòric) o la tortuga gegant.

També van trobar al famós Pau, que té tretze milions d'anys i és un homínid de l’espècie Pierolapithecus (anomenat així perquè el van trobar a Hostalets de Pierola). Sabeu per què es diu Pau?

Es diu Pau perquè en el 2003 hi havia una guerra a Irak i els paleontòlegs que el van trobar van decidir dir-li Pau perquè hi haguès pau al món.

També ens van parlar sobre els diferents tipus de fòssils que es poden trobar i que es classifiquen en directes i indirectes. Gràcies a aquestes restes podem conèixer, o almenys imaginar, com van viure els animals fa milions d’anys.

Els fòssils indirectes són les petjades i els excrements, entre d’altres, que han deixat els animals al llarg del temps. Sabeu com diuen els científics a les petjades i als excrements? Les petjades es diuen “icnites” i els excrements “copròlits”.

Els fòssils directes són els ossos i les closques. També, els nius (o els ous) sòn fòssils directes.

Gràcies a la grandària de les dents, per exemple, podem saber l’edat d’un animal. Sabeu, per exemple, que un elefant petit té les dents més grans que la d’un elefant gran? Us pregunteu per què és així? L’elefant petit té les dents més grans perquè no pot arribar a les capçades dels arbres per menjar les fulles més tendres i s’ha d’habituar a menjar les fulles més seques. En canvi, l’elefant gran té les dents més petites perquè com arriba a les capçades dels arbres i menja fulles més tendres, no li fa falta fer tanta força amb la boca.

Doncs aquí acaba la meva notícia, i, espero que la resta de companys que ha visitat el centre hagin trobat aquesta excursió tan entretinguda i l’hagin disfrutat tant com jo.

Sergio Leiva, 4t B